אזרחי ישראל המתעניינים לגבי הוצאת רישיון נהיגה מגיעים מכל פלחי האוכלוסייה. מלבד צעירים הניגשים אל המבחנים של משרד הרישוי בפעם הראשונה, קיימים גם לא מעט מבוגרים ואפילו קשישים אשר רוצים לדעת מהי הדרך המומלצת והקצרה ביותר להגיע אל הרישיון הנכסף.
מבחינה טכנית, רישיון נהיגה הוא מסמך רשמי אשר מטרתו היא לספק הרשאה לנהג. הרישיון מכיל פרטים על סוג הרכב המתאים לדרגת הרישיון, הוא נושא תמונה, ובשנים האחרונות הוא משמש גם בתור תעודה מזהה. במדינות רבות בעולם ניתן לקבל רישיון נהיגה רק לאחר הצלחה במבחן רישוי תיאורטי ומעשי.
כל אזרח ישראלי בעל תעודת זהות כחולה רשאי להוציא רישיון נהיגה. התנאים אשר יכולים להגביל הוצאת רישיון הם בעיות בריאותיות ובעיות נפשיות. בעיות אלו אמורות להיות מזוהות כבר בשלבים הראשונים של הוצאת הרישיון. אזרח עובר בדיקות על ידי אנשי מקצוע, ויכול להתחיל בשיעורי הנהיגה רק במידה והוא עומד בדרישות הקבועות בחוק. מעבר לכך, יש מקרים בהם נהגים לא יכולים להוציא רישיון עקב עבירות תנועה קודמות או עבירות אחרות.
שלבים בתהליך הוצאת הרישיון
הוצאת רישיון נהיגה מתבצעת במספר שלבים על פי תהליך קבוע:
1. טופס בקשה – על האזרח המעוניין להוציא רישיון לגשת אל בתי ספר לנהיגה ולמלא טופס בקשה.
2. בדיקה רפואית ובדיקת ראייה – כאמור, הצלחה בבדיקות רפואיות היא תנאי להוצאת רישיון. מהבחינה הזו אין הבדל בין הוצאת רישיון בפעם הראשונה לבין הוצאת רישיון לאחר שלילה. אפשר לגשת אל רופא המשפחה עם טופס הבקשה לרישיון נהיגה, או לרופא אחר המכיר את העבר הרפואי בשלוש השנים שקדמו לבדיקה. חיילים בשירות סדיר אינם צריכים לעבור בדיקה רפואית, אך עליהם להביא אישור מתאים מקצין העיר. לעומת זאת, בדיקת ראייה מתבצעת על ידי אופטימטריסט מורשה החותם על טופס הבקשה.
3. תיאוריה – המבחן העיוני הוא השלב בו האזרח נדרש לגלות יכולות נהיגה מסוימות. המבחן מורכב משאלות תיאורטיות בלבד, ונהוג לגשת אליו לאחר שיעורים המועברים על ידי מורה הנהיגה, או כל איש מקצוע אחר. מבחן התיאוריה עוסק בתחומים שונים כגון מכניקה, תמרורים, חוקי תנועה ועוד.
4. מבחן מעשי – זהו השלב האחרון של תהליך הוצאת רישיון נהיגה. המבחן מתבצע על ידי אדם המוסמך לכך על ידי המדינה. ניתן לגשת אל המבחן המעשי רק בתום מספר שיעורים קבוע המוגדר בחוק.
5. אגרות – לא ניתן לקבל את רישיון הנהיגה במידה ולא משלמים את האגרות הנדרשות. עלות האגרות הללו עומדת על מאות שקלים, ולכן כדאי להיערך לכך מראש. בנוסף, בכל פנייה אל משרד הרישוי יש להציג תעודת זהות תקינה בתוקף.
הוצאת רישיון נהיגה היא סופו של תהליך חשוב בחייו של האזרח. לאחר הוצאת הרישיון ניתן להצטרף אל מאות אלפי נהגים הנמצאים על כבישי ישראל, ליהנות מזמינות מלאה ומחופש מוחלט. יחד עם זאת, חשוב כמובן לשמור על כללי הזהירות בדרכים, ולהקפיד על כל הוראות החוק!