כל אדם פרטי ואזרח ישראל אשר מחזיק ברישיון נהיגה בתוקף מטעם משרד התחבורה יכול לייבא רכב באופן אישי. לא ניתן לערוך יבוא אישי של רכב לצורך מסחרי, מותר לייבא עד שני רכבים בשנה, ואסור למכור אף אחד מהם במשך שנה מתום הייבוא. במידה והדגם לא מיובא בייבוא סדרתי, על בעלי הרכב להימנע ממכירה במשך תקופה של שנתיים. מלבד תושבים חוזרים ועולים חדשים, אשר מייבאים לארץ את רכבם מחו"ל, ואפילו נהנים מהטבות מס, כיום כל תושב יכול לבצע ייבוא אישי בכפוף להגבלות ולתקנות.
יתרונות וחסרונות של יבוא אישי
היתרונות של יבוא אישי לרכב הם האפשרות לייבוא דגמים, שאינם מוצעים בארץ וחיסכון בפערי תיווך בין היצרנים המקוריים ליבואנים הרשמיים. בנוסף, בחלק מהמדינות ניתן לרכוש רכבים במחירים נמוכים ולנצל את ההטבות המקומיות. החסרונות של היבוא האישי הם עלויות מיסים, ביטוח, הוצאת אישורים והובלה. רכבים בתקן אמריקאי לדוגמא צריכים לעבור מספר התאמות, על מנת לקבל את רישיון משרד התחבורה הישראלי. תהליך היבוא כרוך במידה מסוימת של טרחה ולקיחת סיכונים, ולכן יש לבדוק כל עסקה באופן ספציפי.
הגורמים המעורבים בתהליך היבוא
על מנת לייבא רכב באופן אישי יש לערב מספר גורמים. משרד התחבורה הוא זה אשר אחראי על רישוי ותקינה, בעוד רשות המיסים היא הגוף הרשמי, הרשאי לגבות תשלומי מס קנייה, מע"מ ומכס. על המייבא לפעול גם מול חברת שילוח מקצועית אשר תבטיח את הובלת הרכב מחו"ל לארץ דרך ספינה. לבסוף, יש להעביר דמי שחרור מהמכס אל עמיל מכס ולערוך ביטוח התקף במהלך ההובלה.
האם ניתן לייבא רכב בצורה עצמאית?
באופן כללי, אין צורך בשירותיה של חברה או סוכנות המתמחים ביבוא אישי. מצד שני, אין ספק כי סוכנויות אלו מוסיפות מימד של מקצועיות ואחראיות לתהליך הרכישה. בענף היבוא האישי קיימים כיום בישראל מספר סוגים של מתווכים: חברות המספקות שירות ברמה גבוהה תמורת תשלום, סוחרים זעירים, ואזרחים שכבר ייבאו רכב ומשתפים אחרים בניסיונם. עדיף להימנע מיבוא אישי של רכב דרך סוכנות לא מוכרת, לבדוק את התנאים ולהיזהר מביצוע עבירות מס.
יבוא אישי של רכב: כל השלבים
סדר הפעולות הרצוי עבור יבוא אישי של רכב מתחיל ברכישת הרכב בחו"ל. במידה והרכב אינו מיובא באופן סדיר לארץ, יש להוציא "אישור שירות" מהיבואן הרשמי, ולאחר מכן רישיון יבוא ממשרד התחבורה. השלב הבא הוא הבאה של הרכב לארץ ושחרורו מהמכס. יש להוציא רישיון זמני מטעם משרד התחבורה, לבצע בדיקת תקינה וכשירות במשרד הרישוי ובמידה והכל כשורה לקבל את רישיון הרכב הקבוע. כאמור, היבוא האישי יכול לחסוך עשרות אלפי שקלים במחירן של מכוניות יוקרה, אך הוא מתאים גם למי שרוצה לנהוג על רכב שאינו מוצע בארץ.